Tandarts Vroomshoop

Alles wat je moet weten over knarsetanden

Geplaatst op

Bij knarsetanden haal je je tanden over elkaar zonder dat je dit zelf door hebt. Het gebeurd ‘s nachts en het geeft vaak een schurend of een knarsend geluid. Het grote probleem van knarsetanden is dat het schade aan je gebit aanricht zonder dat jij dit door hebt. Knarsetanden komt zowel bij volwassenen voor als bij kinderen. Maar hoe werkt het precies en hoe kom je er zo snel mogelijk vanaf?

 

Knarsetanden komt bij veel Nederlanders voor. Het gebeurd voornamelijk ; s nachts in je slaap.

Wat is tandenknarsen

Bij het knarsen van je tanden gaan de tanden of de kiezen over elkaar heen. Dit geeft een schurend en knarsend geluid. Tandenknarsen heeft verschillende oorzaken, zoals slaapstoornissen, bij bepaald medicijngebruik, bij erfelijke factoren, bij bepaalde ziekten of bij een onverwerkte trauma. Soms is de oorzaak niet aanwijsbaar, omdat er dan diverse factoren een rol spelen. Er zijn verschillende symptomen te noemen, zoals een pijnlijke en gespannen spieren, ploffend of klikken geluid tussen slaap en bovenkaak, elke ochtend nieuwe bijtranden, versleten tanden zonder aanwijsbare reden, gevoelige tanden, aangezichtspijn of je partner die je zodoende wakker houdt.

Indien je er niet helemaal zeker van bent of je knarsetand, zou je aan je vriendin of een vriend kunnen vragen of ze jou tijdens je slaap eens willen observeren. Lijkt het erop dat je last hebt van knarsetanden dan kan een bezoek aan een tandarts geen kwaad. 

Hoe kun je het voorkomen?

Alhoewel het niet eenvoudig is, is het mogelijk om met tandenknarsen te stoppen. Maar toch is het belangrijk dat je ermee stopt, aangezien je glazuur langzaam afbrokkelt en een aangetast steunweefsel. Soms is het zelfs zo erg dat tanden los gaan zitten. Bovendien kan het leiden tot een hoge druk op de tanden, kaakspieren en het hoofd en/of schouders. Het is mogelijk om te stoppen met knarsetanden door te stoppen met roken, verlagen van stress, verminderen van alcoholgebruik en door geen harddrugs te gebruiken.  

Tandarts vinden

Wil je je laten behandelen bezoek dan een tandarts in de buurt. De meeste tandartsen weten voldoende van knarsetanden af. Door direct met ze af te spreken weet je wat de mogelijkheden zijn en wat niet.

 

Gerelateerde berichten

De voordelen van een periodieke tandartscontrole

Een goede mondgezondheid is essentieel voor uw algehele welzijn. Het helpt u om infecties, gaatjes, tandvleesontsteking en andere problemen te...

Lees meer

Zo ga je met plezier naar de tandarts

Als mensen alleen al tandarts horen, dan kruipt bij bijna iedereen een gevoel van angst door het lichaam heen. Zelf ken ik niemand die met plezier...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden