Tandarts Vroomshoop

Een verstandskies trekken: hoe gaat dat precies?

Geplaatst op

Het trekken van de verstandskiezen wordt vaak aangeraden wanneer ze zorgen voor ontstekingen en pijn. De behandeling zelf duurt meestal niet langer dan een half uur, maar zorgt de dagen daarna voor de nodige ongemakken. Onze tips helpen u de periode na de behandeling door te komen.

De behandeling zelf wordt verricht door een kaakchirurg. Zodra de verdoving goed is ingewerkt wordt de kies verwijderd, waarbij het soms nodig is een sneetje in het tandvlees te maken of een beetje kaakbot weg te nemen met een boor. Wanneer de kies ongunstig ligt, is het nodig om de kies te splitsen in meerdere kleine fragmenten.

De plaatselijke verdoving schakelt het lokale pijngevoel volledig uit. Wel blijft u voelen dat er iets gebeurt, zoals lichte druk en zacht trillen bij het gebruik van een boor. De wond wordt gehecht met een materiaal dat in een week vanzelf oplost. Indien een niet oplosbare hechting wordt gebruikt, maakt u een afspraak voor het verwijderen van de hechting.

Na de behandeling

Tijdens de behandeling voelt u geen pijn. Dit komt meestal na zo’n 2 tot 4 uur wanneer de verdoving uitgewerkt is. De hoeveelheid pijn die iemand ervaart na de behandeling verschilt per patiënt en is lastig te voorspellen. Het is aan te raden om één uur na de behandeling al te beginnen met het slikken van een pijnstiller. Deze werken namelijk beter als ze al ingewerkt zijn voordat de pijn opkomt. Tijdens de eerste 48 uur kunt u gerust de maximale dosis gebruiken. Verder kan de wang opgezwollen raken tijdens de eerste en tweede dag na de behandeling. Dit is normaal en zal vanzelf wegtrekken.

Tips voor na de behandeling

  • Spoel uw mond niet te krachtig op de eerste dag na het trekken van de kies. Dit vergroot de kans op nabloedingen.
  • Blijf uw tanden reinigen met uw (elektrische) tandenborstel. Wees voorzichtig rondom de wond.
  • Vanaf de tweede dag na de behandeling moet u uw mond spoelen met zout water. De verhouding die u kan aanhouden is een theelepel zout per liter lauw water. Spoel uw mond na elke maaltijd die u nuttigt.
  • Neem pijnstillers voor het slapen gaan; hierdoor kunt u makkelijker doorslapen.
  • De zwelling kan verminderd worden door de eerste uren na de behandeling uw wang te koelen met een ijskompres. Plaats het ijskompres enkele minuten op de wang en haal deze er vervolgens na enkele minuten van af. Herhaal dit de komende uren.
  • Merkt u dat u een vieze smaak krijgt in uw mond, neem dan contact op met de tandarts. Er kan in dat geval sprake zijn van een ontstoken wond.
  • Roken en gebruik van alcohol wordt afgeraden tijdens de eerste 5 dagen na de behandeling.

Gerelateerde berichten

De voordelen van een periodieke tandartscontrole

Een goede mondgezondheid is essentieel voor uw algehele welzijn. Het helpt u om infecties, gaatjes, tandvleesontsteking en andere problemen te...

Lees meer

Zo ga je met plezier naar de tandarts

Als mensen alleen al tandarts horen, dan kruipt bij bijna iedereen een gevoel van angst door het lichaam heen. Zelf ken ik niemand die met plezier...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden