Tandarts Vroomshoop

Tips tegen een droge mond

Geplaatst op

Bijna iedereen heeft wel eens last van een droge mond, bijvoorbeeld bij het wakker worden of wanneer we zenuwachtig zijn. Dit trekt in de meeste gevallen gelukkig snel weer weg. Bij sommige mensen is het hebben van een droge mond echter een chronisch probleem. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de mondgezondheid. Met een paar handige tips is het mogelijk om dit probleem tegen te gaan.

 

U hebt het misschien niet door, maar speeksel is één van de belangrijkste elementen bij het gezond houden van de mondholte. Het beschermt de lippen, de mondhoeken, de tong en het slijmvlies tegen uitdroging en voorkomt infecties in het gebit. Daarnaast helpt het speeksel bij bloedstolling en wondgenezing. Hierdoor is het onmisbaar in ons leven: zonder speeksel zouden we niet goed kunnen spreken, proeven, eten en slikken.

Hoe ontstaat een droge mond?

Tijdens de slaap staat de speekselproductie bijna stil. Deze komt pas weer op gang op het moment dat iemand wakker wordt. De mond wordt dus vanzelf weer vochtig. Blijft de droge mond na het wakker worden aanhouden, dan heeft dit vaak een onderliggende oorzaak zoals:

 

  • Het gebruiken van geneesmiddelen: een veel voorkomende bijwerking van geneesmiddelen is een droge mond. Een apotheker kan hierbij advies geven.
  • De leeftijd: naarmate we ouder worden vermindert de speekselproductie. Daarnaast hebben ouderen vaker medicijnen nodig, wat de speekselproductie niet ten goede komt.
  • Bepaalde aandoeningen, zoals diabetes en het Sjögren-syndroom, veroorzaken een droge mond.
  • Radiotherapie, ook wel bestraling genoemd, heeft invloed op de speekselklieren: het zorgt voor een daling in de speekselproductie.

Tips om een droge mond te voorkomen

Soms is een droge mond een chronisch probleem, en is het niet zomaar op te lossen. De volgende tips kunnen echter wel helpen om de klachten te verminderen:

 

  • Drink veel water. Dit houdt de mond vochtig en is daarnaast ook goed voor de gezondheid.
  • Koffie en alcoholische dranken kunnen het best vermeden worden: ze drogen de mond uit.
  • Kauwgom stimuleert de speekselproductie. Gebruik hiervoor wel een suikervrije variant.
  • Stop met roken. Roken droogt de mond uit en is daarnaast erg slecht voor de mondgezondheid.
  • Gebruik ’s nachts een luchtbevochtiger in de slaapkamer.

 

Gerelateerde berichten

De voordelen van een periodieke tandartscontrole

Een goede mondgezondheid is essentieel voor uw algehele welzijn. Het helpt u om infecties, gaatjes, tandvleesontsteking en andere problemen te...

Lees meer

Zo ga je met plezier naar de tandarts

Als mensen alleen al tandarts horen, dan kruipt bij bijna iedereen een gevoel van angst door het lichaam heen. Zelf ken ik niemand die met plezier...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden